תביעות קטנות- כלי ביד הצרכן
ניתן לומר כי חלק גדול מאזרחי המדינה, נתקלו במהלך חייהם, במקרה בו חברה או גוף מסחרי שהיו אמורים לספק לו מוצר או שירות כלשהו, השתמשו בכוחם לרעה בכוונה או ברשלנות וגרמו לו לעוולה.
בית המשפט לתביעות קטנות הוקם במטרה לאפשר לאזרח בדרך בלתי אמצעית, פשוטה וקצרה להגיש תביעה כספית כנגד עוולה זו. ניתן להגיש תביעה נגד החברה בבית משפט לתביעות קטנות עד לסכום של 32,700 ש ח. סכום זה משתנה מפעם לפעם על פי החלטת שר המשפטים .
ההליך המשפטי בבית משפט לתביעות קטנות מאופיין בגמישות יחסית להליך בבית משפט רגיל. בית המשפט לתביעות קטנות מספק מענה למי שאינו יכול או נמנע מהגשת תביעה בבית משפט רגיל עקב העלות והמורכבות של הליכים בבית משפט רגיל.
בתביעות בבית משפט לתביעות קטנות, התובעים והנתבעים, למעט מקרים מסוימים (למשל כאשר התובע הוא עו ד במקצועו), אינם רשאים להיות מיוצגים על ידי עורך דין.
נביא דוגמה לעוולה צרכנית שנעשתה ברשלנות, בפסק דין של בית המשפט לתביעות קטנות בפתח תקווה, ת ק (פתח תקווה) 09-09-1475 אורי בוים נ' שלמה סיקסט בע מ:
התובע, אורי בוים, תבע את חברת השכרות הרכב, שלמה סיקסט בע מ על כך שהפרה את התחייבותה ביחס לתובע.
העובדות:
התובע שתכנן נסיעה להולנד, השכיר מבעוד מועד בארץ, שתי מכוניות פורד פוקס לנסיעתו דרך החברה הנתבעת. כשהגיע לשדה התעופה בהולנד, גילה שהמכוניות שהזמין לא חיכו לו בחברה המקומית ובמקום זאת ניתנו לו שתי מכוניות וולוו.
לתובע לא הוסבר כי אחת המכוניות בעלת מנוע דיזל. לכן, כשתידלק את מכונית זו בבנזין, ארעה תקלה למנוע, שדרשה מהתובע להמתין לגרר וכן להמתין להחלפת רכב. התובע טוען כי בטפסים לא היה מצוין כי מדובר ברכב בעל מנוע דיזל, על חברת השכרת הרכב היה לציין ולהדגיש בפני התובע כי מדובר ברכב אשר יש לתדלקו בסולר. ולכן, הנתבעת נהגה ברשלנות שלא כפי שחברה סבירה אמורה לנהוג, והפרה את התחייבותה כלפי התובע.
הנתבעת טענה כי היא משמשת כמתווכת בלבד בין הלקוח לבין חברת השכרת הרכב המקומית ולכן אין לה אחריות למה שארע לתובע. כמו כן טוענת הנתבעת כי משמה של המכונית (VOLVO S80 SAL DI) התובע היה צריך להבין כי מדובר במנוע דיזל ולכן האירוע באחריות התובע.
פסק הדין:
השופטת פוסקת כי אין לצפות מאדם שאין לו הבנה במכוניות להבדיל בין סוגי המכוניות ללא הכוונה. אין לצפות מהתובע שידע ללא תדרוך שעליו למלא את המכונית בדיזל ולא בבנזין.
השופטת קיבל את התביעה, משום שהחברה התרשלה בכך שלא נתנה לתובע את כל המידע הנדרש.
השופטת פסקה כי הנתבעת צריכה לשלם חזרה לנתבע את סכום התיקון ומיכל הדלק שגבתה מהתובע וכן פיצוי עבור שינוי התוכניות שלו בעקבות התקלה והוצאות משפטיות.
אנו רואים מדוגמה זו, כי תביעות קטנות מהוות כלי ביד האזרח הפשוט נגד חברות (קטנות וגדולות כאחד) על מנת לתבוע פיצוי עבור העוולה שנגרמה לו ע י חברות אלו, בהליך מהיר, זול ופשוט.